DIGICOM V13.13 leírás :-)

From:  ©HA3PMF @ HA3PMF
To:   HUMOR @ HA
Date:  1989.10.24/17:33
Subject: DIGICOM V13.13 LEÍRÁS 

Üdv mindenkinek!

Ugye ismeritek a DIGICOM programokat? Népszerűségük nőttön nő verziószámukkal együtt, bár az utolsó hivatalos verzió egyelőre a v2.00-ás ( nem Kandó-mozdony ).

Eme 13.13-as változat feltehetőleg onnan kapta számát, hogy évenként azon az egy napon mentes hibáitól - akkor ugyanis nem működik. Azért ragadtam a billentyűzetre, hogy közzé tegyem tapasztalataimat - hivatalos leírás hiánya miatt. A program bonyolultabbá válása a felhasználó gondolkodásmódjára is hatást gyakorol, nagyobb követelményeket támaszt, testi-lelki amatőrködést tesz lehetővé. Mottója a szabadság, szabad értelmezés és önállóság. Ennek szellemében dolgozik, s ezt játszi könnyedséggel teszi - a C64 lehetőségeit ( erényeit, hibáit ) ily módon maximálisan kihasználva.

Jó tulajdonságaikért a következő szoftverekből lett - helyszűke miatt CSAK - tördelve:

AA4RE 2.6 MAILBOX binaris transzfer
DieBOX 1.5 MAILBOX üzenetek "életideje"
W0RLI 10.4 MAILBOX fwd rendszer
PLUS4 mailbox a jó helykihasználás
TheNet 1.1 TNC sfw transzfer-szintű kapcsolat
TNC 1.1.6 TNC sfw nem felejt kikapcsolva
Csiga 1.0   ez utóbbi egy állat, és néhányezer éve nem jelent meg belőle újabb verzió, csak 3 változata létezik: a) standard, b) éti, c) meztelen.

Egy jó packet-állomás éjjel-nappal üzemel, ezért kár lenne nem kihasználni programozható időkapcsolónak a C64 facér kivezetéseit. Ha megfelelően alkalmazzuk a DIGICOM tárolási képességeit, készítünk hozzá hálózati kapcsolóeszközöket, összekötjük hőszenzorokkal, villanykapcsolókkal és a kilinccsel, akkor akár a család eszévé is válhat, védi vagyonunkat és kényelmesebbé teszi életünket.

A javasolt perifériák kiépítéséhez már készen állnak leírások. Ezek: kapcsolókimenetek, telep ( áramszünet esetére ), 256 Mb bővítés - hogy elférjen valahol a program, floppy-k sorbafűzése Eszterláncz módszerrel vagy lemezváltó alkalmazása ( Hitachi ), hőérzékelők, ventilátorok.

Ezek után lássunk néhány - már felfedezett - új utasítást.

CBELL on | off | hammer Ez utóbbi beállításban lehalkított TV-készülék mellett a C64 - egy rejtett tulajdonságának kihasználása révén - ugrálni, csapkodni kezd az asztalon, így figyelmeztetve a gazdit a létrejött összeköttetésre.
HELP Ezzel az utasítással minden esetben megkaphatjuk az előző verzió teljes dokumentációját.
FCOLD on | off | időpont Floppy-hűtés programozása. Alkalmazható ventilátor ( ismerek egy típust, amelynek a lapátján pont elfér ) vagy automatamosógépmágnesszelepvezérelt vízsugár.
HBAUD 100 .. 1199 Átviteli sebesség.
HADRESS cím Az előző túllépése esetén a büntetést ide kell fizetni.
MFILTER char Nemkívánt karakterek szűrése a képernyőről.
MMFILTER irány, távolság Nemkívánt karakterek törlése a szomszéd képernyőjéről.
LISTEN Bekapcsolva a DIGICOM minden tevékenységet felfüggeszt, és lélegzet-visszafojtva figyeli, melyik szomszéd üti a TV-jét kínjában.
ASHFILTER Kiszűri a C64-be potyogott cigarettahamut.
B on | off Bosszantó üzemmód bekapcsolása. Így mindenkire vonatkozik.
B call1 .. call3000 Különleges üzemmód bekapcsolása ( hívójelszelektív ). A lemezen lévő paraméterlistában 256 válogatott sértés, különféle ferde hajlam ( hibás ellenőrzőösszeg adása, időhúzás ) és rossz válaszok találhatók.
OMFILTER on | off Ez a funkció némi magyarázatra szorul. A technikai fejlődés, a vele járó elidegenedés magával hozta a rádióamatőr tevékenység átalakulását is. A gépekkel való bánás ( üzenetbeírás, -kiolvasás, stb. ) annyira általánossá vált, hogy az OM-ek egymás közötti beszélgetése mindössze néhány szakzsargon kelletlen ismételgetése és az időjárásra történő fitymáló megjegyzésekre korlátozódott.
Nem így az XYL-ek! Nyüzsögnek a csatornák a beszélgetésüktől. Ételrecept, munka, férfiak, nők, minden szóba kerül. De ezért az OM-ek nagyon irigyek. Erre való az emancipált OMFILTER, mely használata esetén a DIGICOM ultimátumot közöl a lábatlankodó OM-el - Békén hagyod az XYL-t, vagy elárulom neki a barátnőd nevét!
XYLFILTER on | off Lokális házastársi zavarok kiküszöbölése három fázisban.
 1. Észlelés ( jön haza az XYL )
 2. Barátnő kirúgása ( addig az XYL feltartása - kilincsem, te drága, jó vezető )
 3. Nyomok eltüntetése ( bár úgy hallottam, hogy alsóneműk felkutatására és megsemmisítésére az éles fogú törpe háziebek is kiválóan alkalmasak )
AUTO on | off Ez a funkció a nagymértékben automatizált CTEXT és ST rendszert aktivizálja. Ha összeköttetésbe lépünk, magától elbeszélget a partner DIGICOMjával, WEATHER on esetén az időjárást is közli vele.
TALK Ha a SysOM mégis beszélgetni vágyik, véletlenszerűen keres hozzá egy kielégítő intelligencia-hányadosú MAILBOX-ot.
BBS on | off Házi MAILBOX aktiválása. Különböző file-ok tartoznak hozzá, aminek alapján a DIGICOM forward-ol, telefonál vagy táviratozik. Mivel többezer felhasználó adatait és üzeneteit tárolja és felelősséget érez munkája iránt, bármilyen helytelen módosítás vagy hűtlen kezelés esetén RESET-eli a SysOp-ot! A sérülések miatti utólagos rehabilitációban a program írói segítséget nyújtanak!
DIGICOM ANTIFREEZE SYSTEM GONNA ACTIVATED STATE Nagyon fontos parancs: ha a DIGICOM valami tévedés folytan ( pl. bármilyen utasítás használata ) elkezdene lefagyni, ezt a parancsot gyorsan begépelve felülvizsgálja magát, közli a hiba okát, és elkerüli a végtelen-ciklust.
USERS 1 .. 3000 Portok száma. Megfelelő beállításával elérhetjük, hogy mindenkivel összeköttetésben leszünk, így nem kell minden beszélgetés után feleslegesen lebontanunk.
AX25LVL3 on | off Transzfer-szint ( NODE-ok közti szint ) használata. Felíródunk a csomópontok NODES listájába.
NODES Mint a NODE-oknál.
NODEFILTER on | off DIGICOM-osok kiszűrése a NODES listából, mivel az várhatóan mindenhol többszázas nagyságrendűre dagad.
GAME on | off Amíg csomagjaink elérnek a legközelebbi NODE-hoz és választ is kapunk - a forgalomra való tekintettel, nyugodtan kilőhetünk néhány varangyot.
SWITCH 1..65535, on | off, időpont Kapcsolókimenetek programozása. Külön file-ban határozhatjuk meg az adott tennivalókat. Megjegyzendő, hogy programozási hiba miatt a nem kiépített kapcsolókimenetek közül időnként magas szintre ( +5 V ) kell húzni valamelyiket, mert addig fagyott állapotban marad a gép. A probléma az, hogy meg kell találni AZT az egy lábat, mely hatására a DIGICOM újra dolgozni kezd...
BACKUP apple | grape | lemon Kikapcsolt állapotban is meg kell őrizni a hatalmas memória tartalmát - ismerve a 1541-es lemezegység sebességét - körülményes lenne mindig betölteni a programot - ezért nagyméretű telepet alkalmazzunk. Az elsőként felsorolt telep lehetőleg JONATAN típusú legyen szemközt benyomott réz- és alumínium-elektródával.

Nem esett szó a MAILBOX kezeléséről, és egyéb utasításokról, mivel azok az ollózott eredeti programok leírásaiból kitalálhatók.

Felelősségem nem teljes tudatában: ©Tibor -3FLT-

Experiment is the sole judge of scientific “truth”. A (természet)tudományos igazság kizárólagos kritériuma a kísérlet.
Feynman Richard [ html: Feynman http://hu.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman ]


⌂ Index
Verzió: 2024-07-18 ( 2002 .. 2024-04-19 13:14:17 UTC )
HG9IEG Visszajelzés: