Interferencia

Az F3E modulációs vevő, ha nem vesz adást, fehér zajt, sistergést produkál. Amikor adást vesz, a sistergés megszűnik.
Gyakori, hogy a készülék zajzárát nem a vevőbe érkező jel nagysága, hanem a demodulált hang magas frekvenciás része vezérli. Ha nincs vett jel, akkor a demodulált hangfrekvencia sistergés, aminek magas frekvenciájú ( 4 .. 10 kHz ) része némítja a vevő hangszóróját. Adás vételekor a demodulátor után ez a sistergés megszűnik és a vevő bekapcsolja a hangszórót.

Ismert, hogy két, különböző frekvenciájú jel keverésekor az összeg- és különbség frekvenciájú jelek is megjelennek. Konkrétan, ha egy vevő bemenetét 145 025 kHz-es és 145 030 kHz-es jel is éri, a különbségi 5 kHz-es jel is kikeveredik.

Előző két bekezdés együttes hatása, hogy két, néhány kilohertzzel eltérő vivőjű adással elérhető a vevő zajzárának kikapcsolása. Gyakorlatban az egyik adás pontos frekvenciájú, a másik néhány kilohertzzel elhangolt, célszerűen modulálatlan. Külön-külön mindkét adás nyitja a vevő zajzárát, de együtt, a különbségük 5 kHz-es hangja, amit sistergésnek érzékel, bezárja.

Ha a vevő egy F3E átjátszó része, akkor az ilyen interferencia kikapcsolja az átjátszó adóját. Pont úgy, mintha az éppen forgalmazó állomás befejezte volna a periódust. Partnerállomása saját periódussal folytatja az összeköttetést, mindketten egyszerre adnak egy ideig. Másrészt zenét sugárzó, magát visszahallgató állomásból kikényszeríthető az iránymérést könnyítő teljesítménynövelés.

Experiment is the sole judge of scientific “truth”. A (természet)tudományos igazság kizárólagos kritériuma a kísérlet.
Feynman Richard  [ html: Feynman http://hu.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman ]


⌂ Index
Verzió: 2024-07-18 ( 2012-09-11 .. 2024-04-21 05:53:58 UTC )
gg630504  Creative Commons License: by-nc-sa Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább!  external HG9IEG Visszajelzés: