Mértékegységek névadói

Sok mértékegységről közismert, melyik híres fizikusról nevezték el. Például:

mértékegység névadó
amper Ampère
baud Baudot
bel Bell
farad Faraday
neper Napier
poiset Poiseuille
tesla Тесла
volt Volta

Van azonban jó pár, méltatlanul elfeledett személy, kikről mértékegységet nevezetek el.

Pressurion Bar

A kiváló görög fizikus rövid életét az időszámításunk szerint élte. Leginkább az foglalkoztatta, hogy a fehér- vagy a vörösbor fejt ki nagyobb nyomást másnap. Kísérletei során mája elhasználódott, de nevét őrzi a nyomás egy mértékegysége. Fia, Milli Bar, nagyobbat akart csinálni apjánál, de nem az sikerült neki.

Ga Bit

A 0x14. század elején született matematikus nő a Bit család legifjabb tagja. Egész életében nem jutott egyről kettőre. Ebben közrejátszott, hogy fekete-fehérben látta a világot. Meg akarta írni az "Egy Bites női agy" című dolgozatát, de kevés volt hozzá. A művet végül is bátyja, Meg'a Bit jegyezte le, amiért 0x79E-ben megérdemelten nem kapta meg a Matematikai Nobel-díjat.

André-Marie Méter

André-Marie Méter francia metrológus volt. Méter hosszú életútját röviden fejezte le a francia felvilágosodás egy sötét korszakában. Jelentős haladást ért el hátrafelé. Sajnos sem fénykép, sem festmény, de még csak rajz sem maradt fenn róla. Személyes ismerőseinek visszaemlékezései szerint jobb is így. Valódi nagysága fiában, Charles-Augustin de Ciméter-ben öltött tesztet. Később kiderült, naplójába írt eredményeit a 'h' ( Háry János, tényszerűen 3,142 értékű ) konstanssal kell osztani. Emlékét két mértékegység őrzi: ügyeire való tekintettel a folyóméter, volt tanárai javaslatára a légköbméter.

Experiment is the sole judge of scientific “truth”. A (természet)tudományos igazság kizárólagos kritériuma a kísérlet.
Feynman Richard  [ html: Feynman http://hu.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman ]


⌂ Index
Verzió: 2024-04-12 ( 2012-06-23 .. 2024-04-04 11:13:44 UTC )
gg630504  Creative Commons License: by-nc-sa Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább!  external HG9IEG Visszajelzés: