S6 144,6; 145,75 MHz QRM

 Amatőrsáv és kábeltévé S6 csatorna

A kazincbarcikai kábeltévé rendszerben 2001. decemberétől kezdték továbbítani a CNN műsorát. Méghozzá az S6-os csatornán ( képvivőjét 140,250 MHz-en, színsegédvivőjét 144,684 MHz-en míg hangvivőjét 145,750 MHz-en { frekvenciamodulációval } ). Ettől kezdve igen erős QRM a város belterületén a kizárólagos ( elsődleges ) amatőrsávba ( 144 .. 145 MHz ) eső két frekvencia környékén.

A szolgáltató eredeti terve az volt, hogy a csatornák rasztertávolságát csökkentve növeli a továbbított műsorok számát. A raszter csökkentésének az lett az eredménye, hogy azóta sokkal több ( majdnem minden ) csatorna hangja kerreg. Viszont meg kellett szüntetnie az S6-on a jeltovábbítást. Végül is már nincs kábeltévé zavar az amatőrsávban, alig több műsort lehet venni - viszont java részüket kerregő hanggal, magasabb előfizetési díjért.

Üzemeltető akkor a Barcika TV Műsorszolgáltató és Kereskedelmi Kft. volt; majd ugyanazzal az adó- és bankszámlaszámmal KábelszatNet-2002. Műsorszolgáltató és Kereskedelmi Kft. volt.

A kerregő hang 2005-06-23-án szűnt meg nálam. Ekkor állt át a szolgáltató itt új csatornakiosztásra. Legalsó TV-csatorna most az S8 ( 154.25 MHz ).

2004-05-28-án a pétervásárai-erdőkövesdi kábeltévé rendszert üzemeltető Uniszig Krono Kft. kezdte ugyanezen az S6-os csatornán a jeltovábbítást. Nem tudom miben reménykedtek, de a jelenség ugyanaz: a kizárólagos amatőrsávban 144,6 MHz és 145,740 MHz környékén erős zavarás hallható - Pétervására belterületén és pár kilométeres (!) környezetében. Legalábbis amatőrvevővel, például a jó öreg Titánnal, negyed-hullámhosszú botantennával.

A zavarás mértékére jellemző, hogy bár a zavaró hang középfrekvenciája 145,740 MHz, de a 25 km-re lévő 145,725 MHz-en adó HG9RVA átjátszó adását elnyomja.

A szolgáltató hibabejelentőjével ( +36 30 651-1140 ) való egyeztetés során a zavarás megszüntetésre egy hónapot ígért. Letelt 2004-06-29-én. A moratórium lejárta után a Hírközlési Hatóság  [ html: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság http://nmhh.hu/ ] két mérést is végzett. A másodiknál, 2004-08-17-én személyesen is ott tudtam lenni. A nagyon hiteles, 10 dB-es érzékenységű műszerrel semmilyen zavarjelet nem sikerült kimutatniuk - miközben a rádiómból a Sport1 hangját hallgatták. Sikertelenségükhöz hozzájárulhatott, hogy mérőautó tetejére olyan TV-antennát szereltek, amelynek - elemméretéből ítélve - az alsó frekvenciája legalább 174 MHz lehetett ( a zavarás 140 .. 145 MHz-es tartományba esik ). És mivel a saját fülüknek nem hittek, csak a műszereinek: széttárt kézzel távoztak. A zavarás maradt.

2004. decemberében a hangcsatornán megszűnt a moduláció. Azaz a TV-néző csak képet lát, de hangot nem hall. Ugyanakkor a 145,740 MHz-en továbbra is ott az amatőrsávot szennyező vivő. Eddig nem sikerült rájönnöm, mi értelme ( célja, haszna ) van hónapokon keresztül hang nélkül sugározni egy TV-műsort. Egyetlen cél az amatőrsáv szándékos zavarása lehet, de ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom.

2005. januárjában épül az új, csillagpontos hálózat. Ebben egyelőre nem szerepel műsortovábbítás ( és sugárzás ) az S6-os csatornán.

2005. júliusára a régi, soros hálózatot szétszedték az előfizetők. Így állomáshelyemen a zavarás gyakorlatilag megszűnt.

2006. novemberében vettem észre, hogy Kazincbarcikán a Parisat  [ html: Parisat http://www.parisat.hu ] szolgáltató kezdett sugározni S6-on.

145,775 MHz-et és környékét zavarja a Budapest TV hangja.

MEGSZŰNT

Kísérlet rádióamatőröknek

Ha Pétervásárán jársz, próbáld ki a HG9RVA ( 145,725 MHz ) átjátszót. Hangolj 144,67; 145,740 MHz-re.

Ha zavar a QRM, akkor panasszal élhetsz a Hírközlési Hatóságnál  [ html: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság http://nmhh.hu/ ] .

MEGSZŰNT

Kísérlet rádióamatőröknek

Ha Kazincbarcikán jársz, próbáld ki a HG9RVA ( 145,725 MHz ) átjátszót. Hangolj 144,67; 145,775 MHz-re.

Ha zavar a QRM, akkor panasszal élhetsz a Hírközlési Hatóságnál  [ html: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság http://nmhh.hu/ ] .

MEGSZŰNT

Akció az Uniszig Krono Kft. pétervásárai és erdőkövesdi előfizetőinek

Figyelje az S6-on továbbított TV-műsor hangját és képét. A képben időnként ritmusos moarét ( csíkozódást ) láthat és/vagy rádióforgalmazást hallhat a TV hangja helyett.

Amennyiben engedélyezett rádióállomás szabályos forgalmazása zavarja, minőségi kifogással élhet szolgáltatójánál ( nekem nem vált be ) vagy panasszal fordulhat a Hírközlési Hatósághoz  [ html: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság http://nmhh.hu/ ] .

Felhívom figyelmét, hogy nem csak a magyar, de a CEPT egyezmény alapján a többi európai - és néhány Európán kívüli - ország jogosított rádióamatőrei az amatőrszolgálat és műholdas amatőrszolgálat keretében külön rádióengedély nélkül forgalmazhatnak Magyarország területén és légterében; így természetesen Pétervásárán is.

MEGSZŰNT

Akció a parisat kazincbarcikai előfizetőinek

Figyelje az S6-on továbbított TV-műsor hangját és képét. A képben időnként ritmusos moarét ( csíkozódást ) láthat és/vagy rádióforgalmazást hallhat a TV hangja helyett.

Amennyiben engedélyezett rádióállomás szabályos forgalmazása zavarja, minőségi kifogással élhet szolgáltatójánál vagy panasszal fordulhat a Hírközlési Hatósághoz  [ html: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság http://nmhh.hu/ ] .

Felhívom figyelmét, hogy nem csak a magyar, de a CEPT egyezmény alapján a többi európai - és néhány Európán kívüli - ország jogosított rádióamatőrei az amatőrszolgálat és műholdas amatőrszolgálat keretében külön rádióengedély nélkül forgalmazhatnak Magyarország területén és légterében; így természetesen Kazincbarcikán is.

Experiment is the sole judge of scientific “truth”. A (természet)tudományos igazság kizárólagos kritériuma a kísérlet.
Feynman Richard  [ html: Feynman http://hu.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman ]


⌂ Index
Verzió: 2024-05-24 ( 2002 .. 2024-04-20 07:17:08 UTC )
gg630504  Creative Commons License: by-nc-sa Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább!  external HG9IEG Visszajelzés: