Szabadidő rádió PR27 ( CB ), PMR446

3 éves kortól.
( Használati utasításból. )

A PR27 ( CB ) és PMR446 rádiózás célja a rádiógyártók és kereskedők megélhetése, anyagi jólétének biztosítása.

Elegendő addig elhitetni veled, hogy megoldja problémádat, míg ki nem fizeted.

A szabadidő rádiózásnak rém egyszerű szabálya van: csak harmonizált sávon működő, nem módosított rádió használható, amit a hatóság nem tiltott le.


Frekvenciasávok Nemzeti Felosztási Táblázata ( FNFT ).  [ html: Nemzeti Jogszabálytár http://www.njt.hu/cgi_bin/njt_doc.exe?docid=86633.207359 ]


Általában rádióállomás üzemben tartásához rádióengedély kell. Ugyanakkor harmonizált sávon, az előírt paramétereknek megfelelő rádiók egyedi engedély nélkül használhatók. Ilyenek az autó központi zár, a modell távirányító, a rádió és televízió műsorvevők, a bluetooth, wifi, rádiós egér, áruvédelmi címke, GPS vevő, zsebtelefon és a PR27, PMR446 készülékek. A harmonizáció jó dolog, mert a zsebtelefonodat külföldön is használhatod; a gyártóknak pedig nagyobb a piac.
Mivel ezekhez nem kell egyedi engedély, elterjedt, hogy nem a készülék használata, hanem maga a frekvencia szabad, ezért freeband ( szabad sáv ) kifejezést használják. Logikájuk szerint a zsebtelefon vagy a 433 MHz-es amatőrsávba eső LPD frekvenciákon is bármit szabad csinálni. A szabad sáv kifejezés azt a látszatot kelti, mintha nem követnének el szabálysértést nem engedélyezett rádió, antenna, teljesítmény stb. használatával.


Országos szövetségek és a CB

{ MK 1991-03-003 }

A REF ( francia rádióamatőr szövetség ) BM/101 számú előterjesztése az IARU Region 1 brightoni konferenciájának A albizottságában ( 1981. ).

Nagyon világos és határozott különbséget kell tenni a CB rádiósok és a rádióamatőrök között. Minden szövetségnek őrködnie kell azon, nehogy az országos hatóságok bennünket a "szabadidő frekvenciák" közös címszó alatt osztályozzanak. A rádióamatőr szolgálatnak meg kell tartania azonosságát. Következésképpen a "Rádióamatőr Kartában" és az amatőr rádiózás jövőbeni fejlődésében jól meg kell határozni a következőket:

Indokok:

Veszélyek:

Ezért az IARU számára nagyon fontos, hogy fenntartsa a rádióamatőrök igazi arculatát és hogy komoly figyelmeztetéseket adjon ki az országos szövetségeknek ebben a tekintetben.

Az IARU Region 1. 101. sz. ajánlása

Ennek a beadványnak a szövegét ( tartalmát ) rögzítettük. Ezt követően az ARI által benyújtott ajánlás került elfogadásra. A tagszövetségek kötelesek:

  1. Ellenezni minden közös amatőr/CB rendezvényt.
  2. Fokozni erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy a rádióamatőr szolgálat műszaki jellegét bemutassák a szabályrendeletek alapján a nagyközönségnek, ellentétben a CB rádiózással.

Ezt a határozatot a Torremolinosban megtartott IARU Region 1 konferencia is megerősítette C3.13 szám alatt.


IARU 1.16.5.2. It is recommended that Member Societies should:

  1. discourage mixed Amateur/CB events;
  2. increase the efforts towards presenting the technical and educational nature of the Amateur Service as defined by the regulations to the general public, in contrast to CB.

( Brighton 1981. )


A rádiózás senkiből sem csinál renitenst, szabálysértőt, bűnözőt, gonoszt. A rádióval bűnözők a rádiózástól függetlenül eredendően gonosz emberek, akik a való világban és rádióval is azok.


Minden CB-s szeretne egy kicsit rádióamatőr lenni.

Experiment is the sole judge of scientific “truth”. A (természet)tudományos igazság kizárólagos kritériuma a kísérlet.
Feynman Richard  [ html: Feynman http://hu.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman ]


⌂ Index
Verzió: 2024-05-24 ( 2002 .. 2024-04-20 20:20:59 UTC )
gg630504  Creative Commons License: by-nc-sa Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább!  external HG9IEG Visszajelzés: