Távíró tanulás - Távíróverseny-tapasztalatok - 1975.

5q - HA5KU
Rádiótöbbtusa Országos Bajnokság Verőcemaros
RT 1975-09-409
cikke alapján.

A morze vételnél általában a legtöbb hiba okozója az utólag olvashatatlan vagy tévesen olvasható írás. Nagy sebességeknél egyszerűen megoldhatatlan feladat a biztonságos olvashatóság, ha a szöveget a szokott "civil betűkkel" írod. Nagyon helyes módszer és követendő példa az a szemlélet ( néhol már gyakorlat is ), mely szerint vételkor az írás betűket helyettesítő - gyorsan írható és utólag könnyen, biztosan olvasható - jelekkel történik.

A betű-jel kódolás biztos megtanulása, beidegzése két-három hónapos rendszeres munkát vehet körülbelül igénybe. Ennyi fáradsággal tehát szinte garantáltan megszüntethetők az írás olvashatatlanságából eredő hibák!

Morze adásnál az idén is a legkülönbözőbb stílusú billentyű kezelést és testtartást lehetett megfigyelni a versenyzőknél. Természetesen mindenki esküdött a saját "módszerére". A sajnos nagyon elterjedt "billentyű ütögetéses" adással pedig nagyon nehéz tartani ( sőt pontosan nem is lehet ) a szabályos rövid-hosszú és jel-szünet arányokat. Az ilyen módszerű adás jellemzője a jellegzetesen "szálkás, tüskés hangzás"!

Az azonban biztos, hogy a szabályosként ismert billentyű fogással érhető el legkönnyebben a "kiváló minőségi együttható" és hosszabb távon ezzel a módszerrel fárasztó legkevésbé az adás.


Experiment is the sole judge of scientific “truth”. A (természet)tudományos igazság kizárólagos kritériuma a kísérlet.
Feynman Richard  [ html: Feynman http://hu.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman ]

⌂ Index
Verzió: 2024-09-15 ( 2006 .. 2024-09-05 19:03:50 UTC )
gg630504  Creative Commons License: by-nc-sa Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább!  external HG9IEG Visszajelzés: