Ventilátorról

Az úgy kezdődött, hogy vettem egy processzorhűtő ventilátort. Olyan négyszögletest. Vettem már régebben is, de annak csak 2 kivezetése volt: fekete a föld, piros pedig a + 12 voltos tápfeszültség. Az újnak pedig van egy sárga is.

A boltban csak annyit mondtak: vezérlőjel. Gyártójának honlapján sem találtam bővebb információt. Azt sem: kimenet vagy bemenet-e. A fekete és piros kivezetést bekötve és a sárgát szabadon hagyva a ventilátor normálisan működött. Na ettől még kimenet és bemenet is lehet. Óvatosságból azzal kezdtem, hogy kimenet. Méghozzá földre húzó nyitott kollektoros ( NPN ). Arra alapoztam, hogy egyrészt a ventilátort ( több típusban ) több tápfeszültségre gyártják ( 5 V, 12 V, 24 V ), másrészt a ventilátor jelét feldolgozó áramkör így bármekkora ( pl. 5 V ) feszültségű lehet - függetlenül a ventilátor tápfeszültségétől.

Összeállítottam egy kis kapcsolást, ami a ventilátor jelét ( ha van ) fénnyel és hanggal is jelezni tudja ( akadálymentesített! ). Fényjelzésre ( látható fénnyel sugárzó, az első kezembe került nagy piros ) LED-et használtam, a ventilátor sárga kivezetéshez kötve katódját. Az anódjához kötöttem egy ( talán ( legalább ) 8 ohmos, nem túl nagy ) hangszóró egyik kivezetését, míg a hangszóró másik kivezetését + 12 voltra kötöttem. A LED-et és a hangszórót tehát sorba kapcsoltam.

A ventilátort bekapcsolva az üzemszerűen forogni kezdett. Ugyanakkor a LED világított ( mint kiderült gyorsan villogott ) és a hangszóró is megszólalt. Átfolyó áramot nem mértem, de minden alkatrész túlélte kísérletemet.

Lefogtam a ventilátor forgórészét és a LED-et figyelve megállapíthattam, hogy egy fordulatra két fényimpulzus jut. A fény és sötét - jó közelítéssel - π/2 radiánonként ( 90 fokonként ) váltakozik. Szabadon futva 170 .. 210 Hz frekvenciájú ( 5,1 .. 6,3 kRPM ) jelet mértem.

Ez mind szép, de ha már van ez a sárga kivezetés, használni is kellene valamire! Eredetileg ugye egy ventilátort vettem, aminek van fordulatszám-visszajelző kimenete. Másként nézve egy hanggenerátort vettem, ami levegőt is fúj :)

Hanggenerátor legősibb alkalmazása a távírógyakorló. Nem kérdés, hogy megépíthető ezzel a ventilátorral is. Méghozzá a léghűtéses távírógyakorló.

A távírógyakorlás felfokozott izgalmi állapotában különösen nagy sérülési veszélynek van kitéve a gyakorló kéz. A túlhevülés gyulladáshoz vezethet. Ventilátoralapú távírógyakorlóval megelőzheted. Mindezt roppant elegáns kapcsolással, az alkatrészek többszörös kihasználásával.

Experiment is the sole judge of scientific “truth”. A (természet)tudományos igazság kizárólagos kritériuma a kísérlet.
Feynman Richard  [ html: Feynman http://hu.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman ]


⌂ Index
Verzió: 2024-06-04 ( 2002 .. 2024-04-20 20:37:06 UTC )
gg630504  Creative Commons License: by-nc-sa Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább!  external HG9IEG Visszajelzés: