Távíróbillentyű

Key, kulcs, Morse-kulcs, gyalogbillentyű. Távíró üzenet kézi adásához használhatsz ilyen szerkezetet. Legegyszerűbb esetben egy nyomókapcsoló. Két állapota lehet:

 1. elengedve: nyitva, szünet ( ez a nyugalmi helyzet ), és
 2. lenyomva: zárva, jel.

Az érintkezőtávolságot és a nyomóerőt kézzel tekerhető csavarokkal állíthatod be. A gombot függőlegesen lefelé nyomva egy áramkört zársz, miközben a csuklód nem pihenhet az asztalon. Vizsgán ilyen kézibillentyűt kell használnod.

Duplex. Mechanikus szerkezet, a rövid és hosszú jeleket kézzel kell adnod. A kezed az asztalon pihenhet, mert a billentyű karját vízszintesen kell mozgatnod.

Vibroplex. Mechanikus szerkezet, a rövid és hosszú jeleket kézzel kell adnod, de a pontokat egy rezgőnyelv automatikusan adja. A kezed az asztalon pihenhet, mert a billentyű karját vízszintesen kell mozgatnod.

Gyorsbillentyű, elkey. Két részből áll: billentyű és elektronika. A billentyűnek egy vagy két ( közvetlenül egymás mellett lévő ) karja lehet, két kapcsolóval, közösítés miatt három kivezetéssel. Három vagy négy állapot lehet:

 1. mindkét kapcsoló nyitva, ez a nyugalmi helyzet,
 2. jobbra -> tolva a "rövid" zárva, a "hosszú" nyitva, ekkor az elektronika rövid jelet:
  , folyamatosan így tartva rövid jelek sorozatát generálja:
  ,
  ,
  ,
  .
 3. <- balra tolva a "rövid" nyitva, a "hosszú" zárva, ekkor az elektronika hosszú jelet:
  , folyamatosan nyomvatartva hosszú jelek sorozatát generálja:
  ,
  ,
  .

A kezed az asztalon pihenhet, mert a billentyű karját vízszintesen kell mozgatnod. A gyalogbillentyűhöz hasonlóan itt is könnyű mechanikai állítási lehetőségeid vannak.

Az elektronika dolgozza fel a kapcsolók és a sebességbeállító potméter állását, a kimenetén már távírójelek jelennek meg. Gyorsbillentyű elektronikát készíthetsz relékkel, elektroncsövekkel, tranzisztorokkal, TTL, CMOS digitális integrált áramkörökkel, mikrovezérlővel. Egy potméterrel beállíthatod az adási sebességet, esetleg a rövid-hosszú jelek arányát ( 1:3 ). Az elekronika kimenete lehet relés, tranzisztoros nyitott kollektoros, stb. Az elektronikát helyettesítheted számítógépen futó programmal, ilyenkor a billentyű közvetlenül a számítógéphez csatlakozik.

A tárolóbillentyű elektronikájába ( vagy programjába ) épített memóriába gyorsabban és szabálytalan időzítéssel írhatod be a jeleket. A ( FIFO- ) memóriából kiolvasott jelek már szabályos időzítésűek.

Az automatabillentyű elektronikájával ( vagy programjával ) előre programozott hosszabb táviratrészeket ( programokat ) egy gombnyomásra adhatsz. Gyakori az általános hívás, riportadás, állomásinfó, elköszönés stb. Ha EPROM van benne, akkor a programokat a memória IC cseréjével cserélheted, statikus RAM-ot használva közvetlenül beírhatod.

Mechanikus kapcsoló nélküli, szenzoros billentyűt is barkácsolhatsz. A számítógépes játékokhoz kifejlesztett aktív botkormány mintájára aktív billentyű is készíthető.

Az amatőr pihent agy kiötlött már pár érdekes billentyűt:

A távíróbillentyű vezetéké(i)nek végére 3,5 mm-es TRS Jack-dugót szerelj fel. Esetleg kellhet 3,5 mm - 6,35 mm Jack átalakító. Bekötés:

típus (S) (R) (T)
gyalogbillentyű test - jel
elkey billentyű test hosszú rövid

 Jack

Számítógépen több olyan programot futtathatsz, ami képes távíróbillentyű ( gyalog és elkey ) fogadására. Sajnos a bekötések igen változatosak, a soros ( RS-232 ), régebben párhuzamos, botkormány stb. portok vegyes használatán kívül a portokon belüli adatvezetékek használata sem egységes.

Zavarszűrés, jelformálás. A kapcsolóval párhuzamosan kapcsolt soros RC-taggal, sorba kapcsolt L-lel csökkentheted adásod sávszélességét a távírójel jelváltásai éleinek lekerekítésével.
R = 10 .. 300 ohm,
C = 1 .. 500 nF,
L = 0,2 .. 2,5 mH.

A kapcsolók pergését, hazárdosságát hasonló RC taggal vagy programrészlettel szüntetheted meg.

Experiment is the sole judge of scientific “truth”. A (természet)tudományos igazság kizárólagos kritériuma a kísérlet.
Feynman Richard [ html: Feynman http://hu.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman ]


⌂ Index
Verzió: 2024-05-24 ( 2002 .. 2024-04-20 12:06:23 UTC )
gg630504 Creative Commons License: by-nc-sa Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! external HG9IEG Visszajelzés: